Civciv Bakımı ve Püf Noktaları Nelerdir?
Tavuk yetiştiriciliğinde en önemli basamaklardan birinide civciv bakımı büyütme dönemi oluşturmaktadır . Bu büyütme dönemi ister yumurta tavukçuluğu ister et tavukçuluğu olsun yetiştiricinin maksimum önemi vermesi gereken evredir . Civciv bakımı dönemi küçük hataların bile yüksek zaiyatlar ve ileriki dönemde itenilen verimin alınamaması gibi mali zararları ile üreticiye kat ve kat geri döndüğü bir dönemdir .
Yumurtadan yeni çıkan civcivlerin oldukça hassas olduğu unutulmamalıdır . Civcivler tesise yerleştirilmeden önce kümes iyice temizlenmeli ve ardından dezenfeksiyon işlemleri yapılmış olmalıdır . Kümeste kullanılacak bütün alet ve ekipmanlar temin edilmeli dezenfekte edilip kümeste hazır edilmelidir . Kuşların kümese girişlerini önlemek için havalandırma yerlerine tel takılmalıdır . Civcivlerin hava akımından etkilenmemesi için hava bacaları ve fanlar civcivlerin geldiği ilk günlerde kapalı tutulmalıdır .
Kümesin Civcivlere Hazırlanması
Kümesin çevresi , kümes , tüm ekipmanlar , yem ve su hatları , su depoları , altlık için kullanılacak materyal civcivler kümese alınmadan önce kesinlikle temizlenmeli ve ardından dezenfekte edilmelidir .
Civcivler kümese alınacağı zaman kümes içi sıcaklık ve zemin sıcaklığı ideal dereceye gelmiş olmalıdır . Bu nedenle kümes en az 3 gün önceden ısıtılmalıdır . Zemin duvarlar ve çatının ısınması uzun zaman almaktadır . Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümesin sıcaklığı ve nıspi nemi stabil hale gelmiş olmalıdır . Civcivler için istenen ortam koşulları ;
Sıcaklık : Yumurtacı civcivler için 32-36 Santigrad derece .
Etlik civcivler için ise 30 – 32 santigrad derece aralığında olmalıdır .
Altlık Sıcaklığı ; 28- 30 Santigrad derece aralığında olmalıdır .
Ortam nemi ; % 60 -70 aralığında olmalıdır .
Civcivler kümese gelmeden evvel altlık için kullandığımız materyal bu kavuz ( pirinç kabuğu ) veya talaş olmaktadır , çoktan kümese serilmiş olmalıdır . Kafes tavukçulunda civcivler direk gözlere konacağı için altlık serme işlemine gerek kalmamaktadır .
Civcivler kümese konduğunda suya ve yeme kolayca ulaşabiliyor olmalıdırlar . Suya ulaşmak için 75 cm – 1 metreden fazla mesafe yürümemeleri gerekir . Yani civcivlerin etrafında ve yakında sürekli taze serin su bulunmalıdır . Genelde dünyada kullanılan standartlara göre her 12 civcive 1 nipel suluk veya 100 civcive 1 adet çan tipi suluk kullanılmalıdır . Suluk içi derinliği 3 cm den derin olmamalıdır . Daha derin suluklar civcivlerin yığılması durumlarında boğularak ölümlere yol açabilmektedir . Civcivlere verilen su sıcak denilebilicek bir ısıda olursa civcivler susasalar dahi çok fazla su tüketiminden kaçınacaklardır . Civcivlere sağlanan suyun nipel ucundan çıkış sıcaklığı 15- 20 santigrat derece aralığında olması bu yüzden önemlidir . Aynı şekilde civcivler kümese geldiğinde yem kaynağınıda kolayca farketmeli ve ona doğu yönelmelidir . İyi kalitede civciv bakımı yemi kafeste verilecek ise büyükbir kağıt veya karton üzerine serilerek , zeminde yetiştirmelerde ise 80 civciv için 1 adet tabak yemlik olacak şekilde hazır bulundurulmalıdır . Civciv dönemi boyunca küme içi ışık seviyesi hayvanların yemi ve suyu rahatça görmesi için ilk 2 gün sürekli açık tutulur ve ışık seviyesi yüksek olmalıdır . Civcivler gelmeden önce aydınlatma sisteminin güzelce çalıştığından emin olunması gerekir , varsa eksik ampuller değiştirilmelidir .
Civciv Bakım Dönemi
Civcivlerin esas bakım ve kritik öneme sahip dönemleri ilk 14 gündür . İlerki yaşlarındaki yüksek verim ve refah seviyeleri bu dönemdeki iyi bakımla direk ilişkilidir .
Yem ve su sürekli taze olarak hayvanın önünde hazır olarak bulunması gereklidir . Bu beslenme şekline Adlibitum beslenme denilmektedir .
Civciv döneminin ilk haftası yem tabakları günde 5 -6 kere sıksık doldurulmalıdır .Varsa içindeki kir ve altlık materyali uzaklaştırılmalı ve üzerine temiz taze yem dökülmelidir . Bu işlem hayvanı yeme doğru sitümüle eder ve hayvanın yem yeme dürtüsünü uyarır . Her gittiğinde taze ve temiz yem bulan civcivler yemek için teşvik edilmiş olur ve hızla kilo almaya başlarlar .
Civciv bakımı döneminde kümes içi sıcaklığı 30 derecenin üzerinde olduğu için zaralı bakteriler sulukların içerisinde hızla ürerler ve risk oluşturmaya başlarlar . Bu yüzden yemleme ile birlikte çan tipi açık suluklarında sıksık boşaltılıp temizlenip taze su ile doldurulması önemlidir .
Kümes içi şartları düzenli olarak takip edilmelidir . Olanak var ise aralıktan sapma durumlarında çalması için alarm sistemleri yerleştirmek oldukça yararlı olmaktadır . Civcivler kümes içerisinde toplu öbekler halinde duruyorlar ise üşüyorlar demektir ve kümes içerisi yavaş yavaş yükseltilerek hayvanların sevdiği sıcaklık aralığı tespit edildiğinde sabitlenmelidir . Aynı şekilde oldukça aralıklı duruyorlar ve hatta zemine doğru yatarak hareketsiz kalma isteğinde ise civcivler sıcaklıyorlar demektir ve derece yavaş yavaş azaltılarak hayvanların keyif aldığı aralık tespit edilip ısı sabitlenmelidir .
Günlere göre yaklaşık kümes sıcaklıkları
Gün Yumurtacı Sıcaklık Etlik Sıcaklık
0 – 3 gün 33-36 30-32
4 . gün 32 29
- gün 31 28
- gün 30 27
- gün 29 26
- gün 28 25
- gün 27 24
- gün 26 23
- gün 25 22
- gün 23 20
- gün 20 19
Havalandırma
Hava cereyanına sebep olamyacak şekilde 3. Gün ile birlikte havalandırmaya geçilebilir . Havalandırma ilk etapta yan fanların en düşük seviyede çalıştırılması ile başlanır . Aynı anda kümes ortamının sıcaklık ve nemi de takip edilerek herhangibir olumsuz şart yaratılmamasına yüksek önem verilmelidir . Havalandırmada esas istediğimiz içerideki karbondioksiti yüksek kirli ve nemli havayı kümesten uzaklaştırarak temiz oksijence zengin havayı kümese ve hayvanlara sağlamak olmalıdır .
Civciv döneminde yapılabilicek yetersiz havalandırma sonucu olan kötü hava kalitesi civcivlerde akciğer yüzeyinde hasara yol açarak hayvanları solunum yolları hastalıkları açısından daha zayıf hale getirmektedir .
Civcivler yüksek hava akımından etkilenirler dolayısı ile yer seviyesindeki hava hızı 0.15 metre / saniye hızını geçmemelidir . Civciv döneminde yapılan hiçbir havalandırma yöntemi hayvanların vücut sıcaklıklarını etkilememelidir .
Kontroller
Hayvanlar kümese alındıktan ve yem , su ile tanıştırıldıktan sonra bütün hayvanların yeterli yem su alıp almadığından emin olunmalıdır . Bu amaçla kümesin belirli yerlerinden aralıklar ile 100 kadar civciv yakalanarak kursak dolulukları değerlendirilmelidir . Kursak dolu şişkin yemde yumuşak ise hayvan yeme ve suya rahat ulaşıyor demektir . Kursak dolu şişkin ancak sert hissediliyorsa hayvan yeme ulaşıyor ama su alımında zorlandıkları anlamına gelir . Sulukların doluluğu , temizliği , kokusu ve suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir .
Yorum Yap