Hasta Tavuk Nasıl Anlaşılır?
Birçok kanatlı hastalığını dış bakı ile anlamak çok çok zordur . Genelde de belirtileri gördüğümüz aşama hastalığın ilerlediği ve müdahalenin zorlaştığı dönemdir . Ancak yinede bazı belirtiler bize en azından fikir vermesi ile önemlidir ve bilinmesinde yarar vardır .
Büyüme Dönemi ( 0 -8 Haftalar Arası )
Gelişim Geriliği Belirtileri
- Kötü Bakım ; Aşırı soğuk , aşırı sıcak , hava koşulları ve hayvanın yeme ulaşamaması susuz kalması gibi durumlarda oluşur . Hayvanlar yaşıtlarına göre küçüktür , tüyleri karışıktır , düşkün haldedirler .
- Göbek Yangısı :Salmonella , E.coli etkenlerin henüz kapanmadan civcivin göbek deliğinde enfeksiyon oluşturması sonucu oluşur . Yumurta sarısı emilmemiştir yangılıdır . Kuluçkahaneden yumurtadan çıkma aşamasında veya civcivhaneye getirilir getirilmez kapmış olabilmektedir .
- Kanibalizim : Stess , sıkışıklık , yüksek rahatsız edici aydınlatma gibi nedenlerden dolayı hayvanların birbirini gagalaması , tüy çekmesi ve kanatması ile sonuçlanır . Sürekli iritasyondan dolayı hayvanlar yem su tüketmekte zorlanır ve gelişimleri geri kalır .
- Tifo : Salmonella Pullorum ve S. Gallinarum ile erken dönemde enfekte olma sonucu hayvanların içi açıldığında büyümüş gevrekleşmiş karaciğer ve kalp görülür .
Beslenme Problemleri
- Kıvrık Parmaklar : Yemlerdeki riboflavin vitamininin eksikliğinden kaynaklanır . Parmaklar içe doğru kıvrılmış kalır .
- Bacak Göz ve Gaga Derisi Yangıları : Biotin ve pantotenik asit eksikliğinden kaynaklanır . Deri yangılıdır , tüyler uzunlu kısalı olabilir , gelişim geri kalmıştır .
- Vitamin A eksikliği ; Göz mukozası , burun boşluğu ,yemek ve soluk borusu derisi kabuklanır ve pul pul dökülmeler olabilir . Göz ve burunda sulu bir akıntının varlığı , peynirimsi bir madde birikimi olabilir .
- Tibial discondrofi : Yem içeriğindeki sodyum , potasyum dengesizliği sonucu oluşur .Uzun kemiklerin uç tafalarındaki büyüme plakları kıkırdağında gelişim bozukluğudur .
Sinir Sistemi Problemleri
- Avian Ensefalomiyelitis : Civcivlerde sinirsel kasılmalar sonucu yürüyememe , titreme nöbetleri görülebilir . Yumruta yoluyla anaçlardan gelebilir veya dışardan bulaşabilir .
- New Castle: Boyun geriye ve yana kasılabilir .
- Ensefalomalasia : Vitamin E eksikliği sonucu vucutta yürüme dengesizliği , boyunda felç , ayaklarda kısmı felç durumları oluşur .
Solunum Sistemi Problemleri
- Kronik Solunum Sistemi Hastalığı : Mycoplasma Gallisepticum um yol açtığı solunum zorluğu ve hava keseleri yangısı .
- İnfeksiyoz Sinovitis: Mycoplasma Synovia nın yol açtığı ayak ve diz eklemlerinde şişlik , topallık oluşumu mevcuttur .
- New Castle : Yalancı Veba : Ön midede ince bağırsaklarda , soluk borusunda ve kalpte kanama odakları oluşumu mevcuttur .
- Avian İnfluanza ( Tavuk Vebası) : İbik ve sakallarda morarma ve ödem bacaklarda şişlik ve morarmalar , soluk borusunda seröz bir akıntı , hava keseleri yangılı olur .
- İnfeksiyöz Bronşitis : Soluk borusunda mukoid akıntı birikimi vardır hava keseleri yangılıdır .
- İnfeksiyoz Laringotracheitis : Ağızdan çıkan kanlı olabilen mukus , soluk borusunda peynirimsi sıvı birikimi , soluk borusunda kanama .
- Şiş baş sendromu : Yüz bölgesindeki boşluklar şişmiştir , göz altı ve çene çevresi ödemlidir . Boyun kasılmıştır , hayvan etrafını göremez .
Sindirim Sistemi Problemleri
- Koksidiyoz ( Kanlı İshal ) : Eimaria türleri sebebiyle olur . Mukuslu bir bağırsak yangısı ve takiben bağırsak duvarında meydana gelen parçalanma sonucu kanlı ishal oluşur .
- Histomoniasis ( Karabaş Hastalığı ) : Histomonas protozoon parazitinin sonucu oluşur . Kalın bağırsak ve karaciğerde sarımsı , yeşilimsi yangı odakları vardır .
- Bağırsak Kurtları : Ascarid kurtları dışkı ile atılır , hayvanın yemden yararlanımını azaltır ve zayıf kalmasına yol açar .
Yarka Dönemi ( 8 – 20. Haftalar Arası )
Büyüme döneminde ki tüm saydığımız problemler burdada geçerlidir ilave olanlar ise şöyledir ;
Lenf Sistemi Problemleri :
- Marek Hastalığı : Ayaklarda tek taraflı felç tablosu , hayvan bir ayağı öne diğeri geriye doğru oturur , bazı vakalarda gözlerde renk değişimi vardır .
Solunum Sistemi Problemleri
- Koriza : Yüzdeki sinüs boşlukları ve burun boşlukları şişmiştir yangılıdır .
- Tavuk Kolerası : Pastorella bakterisi sonucu oluşur . İbik ve sakal şişmiştir. İrinlidir .
- İnfeksiyoz Laringotracheitis : Ağızdan çıkan kanlı olabilen mukus , soluk borusunda peynirimsi sıvı birikimi , soluk borusunda kanama .
- Kronik Solunum Sistemi Hastalığı : Mycoplasma Gallisepticum um yol açtığı solunum zorluğu ve hava keseleri yangısı vardır .
Yumurta Dönemi (20 hafta sonrası )
- Yumurta verimi düşüklüğü : New Castle , İnfeksiyoz Bronşit , Avian Encefalomiyelitis , Avian İnfluanza , Mikoplasma etkenleri , Egg drop Sendrom mikroorganizma kaynaklı olarak yumurtaya direk etki eden hastalıklardır . Ayrıca yumurta dönemine uygun rasyonla beslenmemesi ve bakım şartlarının hayvan için elverişli olmamasıda yumurtayı düşürebilmektedir .
Yorum Yap