Hindi Kuluçka Süresi Nedir? Nasıl Civciv Çıkartılır?

kanatlipet.com - Hindi Kuluçka Süresi Nedir Nasıl Civciv Çıkartılır

Hindi Kuluçka Süresi Nedir?

Hindi Kuluçka Süresi, ufak çaplı hindi yetiştiriciliklerinde gerek olmasada , yüz adet ve üzeri sayılarda damızlık hindi sahibi olunan kümeslerde , yumurtaların yönetimi , temizliği ve kuluçkaya konulup ortak bir zamanda bunlardan yavru elde edilmesi , işlerin profesyonelce yapılması için gereklilik halini almaktadır . Bu günkü yazımızda hindi kuluçkacılığı üzerine birtakım önemli noktalara değineceğiz .

  • Hindi Yumurtalarının Toplanması

Hindi Kuluçka Süresi, kümeste yumurtalar günde en az 2 kere toplanmalıdır . Kenar köşe dikkatice göz gezdirilmelidir . İçerde unutulacak yumurta çevre şartlarına maruz kalacağından yumurta içindeki embriyonun yaşama kalitesi her saat azalmaya başlayacaktır .

  • Hindiler Ortalama Kaç Yumurta Yapar ?

Küçük ve hafif cinsler bir mevsimde 100’e yakın yumurta yapabilirler ve daha erken yumurtlayabilirken, daha ağır türler 50 kadar az yumurtlayabilir, yumurtlama mevsimi 16 ila 20 hafta sürer. Yumurtlama, cinse bağlı olarak yaklaşık 28. haftada başlar.

  • Hindiler Ne Zaman Yumurtaya Başlar ?

Hindiler normal çevre şartlarında açık kümeslerde Nisan ve Haziran ayları arasında yumurtlarlar, ancak Mart ve Temmuz aylarında bazı yumurtalar olabilir . Erken yumurtaya başlayan hayvanların son dönemlerinde yumurtaları belirgin şekilde irileşir ve bu iri yumurtalardan büyük civcivler oluşur.

  • Hindi Yumurta Üretimini Arttırmak ve Yapay Işık

Yumurtlayan dişilerin günde yaklaşık on dört saat ışığa ihtiyacı olduğundan, sezonun başlarında yapay ışık sağlamak gerekebilir. Şiddetli ışığa ihtiyaç duymaz , loşun üzerinde bir aydınlık , ışık uyarımı için yeterli olucaktır . Işık miktarını otomatik olarak hesaplayan ve buna göre telafi eden dijital bir sistem olmadığı sürece, ışık miktarının programlanabilmesi için bir zamanlayıcıya sahip olmalıdır. Günün belirli saatlerinde devreye giren ve akşam devreden çıkmasını sağlayacak elektrikli zamanlayıcılar aydınlatma sistemine monte edilmelidir . Şubat ayının başında normal aydınlatma ile başlayın ve Mart ayı başına kadar toplam on dört saat (yapay + doğal) olacak şekilde her hafta fazladan bir saat ekleyin .

Nasıl Civciv Çıkartılır?

  • Hindi Yumurtasını Kuluçkalatma İşlemi

Kuluçka işlemi doğal haline bırakılıp dişi hindi tarafından yapılabiliceği gibi , biriktirilerek kuluçka makinesi yardımıyla yapay olarak ta yapılabilmektedir .

Hindi yumurtalarının yapay kuluçkalatma işleminde kuluçka makinesine konacak yumurtaları soğuk bir kilerde, geniş uçları yukarda olacak şekilde  bir hafta civarında  saklayın . Makineye koymadan önce oda sıcaklığına gelmelerine izin verin ve patojen içermediklerinden emin olmak için bir yumurta dezenfektanına daldırın . Hindi yumurtası boyut olarak ördek yumurtasına eşdeğerdir. Altıncı günden sonraki yumurtalar ne kadar uzun süre tutulursa, yumurtadan çıktıktan sonra kuluçka çıkım oranı o kadar düşük olur. Her yumurta temiz olmalı , çatlak veya diğer yüzey hasarlarından arındırılmış ve şekilsiz olmamalıdır . Kuluçka makinesi ayrıca yumurtaları koymadan önce temiz, dezenfekte edilmiş ve gerekli sıcaklıkta çalışıyor olmalıdır. Dış sıcaklıkta çok az değişiklik olan bir yere kurulmalıdır. Evde boş bir oda veya bir kulübenin özel olarak yalıtılmış bir alanı yeterli olacaktır. Otomatik bir kuluçka makinesi , doğru sıcaklık ve nemi koruyacak ve ayrıca yumurtaları düzenli olarak çevirecektir. Farklı modellerde küçük farklılıklar olduğu için üreticinin talimatlarına uyulduğundan emin olun.

  • Optimum Kuluçka Şartları

Yumurta için  optimum sıcaklık 37.5 santigrad derecedir. Ayrıca kuluçka süresi boyunca %55 kısmi nem sağlanmalıdır . Bir hafta sonra yumurtaları birer birer alınarak ışık ile kontrol edilmelidir. Işığı olduğu gibi geçiren yumurtalarda ya döl yoktur , veya embriyo erken safhada ölmüştür . Bu, verimli olmayan yumurtaları gösterecek ve ayrıca nem seviyesinin hava kesesinin boyutuna göre doğru olup olmadığını ortaya çıkaracaktır. Dölsüz , ışık geçiren yumurtaları makineden çıkartın dolu olanları hemen makinaya geri koyun .

  • İdeal Kuluçka Süresi ve Civciv Çıkımı

Hindi Kuluçka Süresi Nedir? Nasıl Civciv Çıkartılır? Artık yumurtaları kuluçka makinasına koyalı 25 gün oldu . 25. gün civarında makinanın nemi % 75’e çıkarılarak kabukların yumuşaması sağlanmalıdır . Ardından da sıcaklık 37.0  C’ye düşürülmelidir. Yumurtalar 28. günde çatlamalıdır. Yeni yumurtadan çıkan civcivler kuruduktan, kabartıldıktan ve aktif hale geldikten sonra korunaklı bir yerde tutulmalıdır. Yeni çıkan civcivler sıcaklığa , yeme ve suya ihtiyaç duyacaktır . 33 derecede ve yem su önünde olucak şekilde civciv büyütme kümeslerine transferi en iyisidir.

    Yorumlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir