Kanatlı Hayvanlarda Saha, Depo Dezenfeksiyonu

Kümeslerde hastlıklar ile mücadelede , küf ile mücadelede , fare ve böceklerle mücadelede va hatta bit mücadelesinde dezenfeksiyona başvurulur . Yani hayvanlara rahatsızlık veren konforunu , verimini , kazancımızı düşüren her türlü mahlukatla mücadelede temizlik ve dezenfeksiyon en önemli korunma yöntemidir .

Dezenfektan maddelerin sürüleceği her türlü alanın öncelikle toz , kir , dışkı , kan , tüy gibi organik veya inorganik bütün maddelerden arındırılması gerekir . Çünkü bu uzaklaştırma işlemi yapılmaz ise dezenfektan maddelerin yüzeye ulaşması zorlaşır ve etkinlikleri önemli ölçüde düşer . Önemli ölçüde para harcayıp aldığımız dezenfektan maddelerin etkin çalışması paranın ziyan olmaması için de önemli bir unsurdur .

Dezenfektan maddelerin su ile belirli oranlarda çözelti halinde karıştırılarak ve mümkünse basınçla uygulanması gerekmektedir . Böylece dezenfektan maddeler kümesteki her türlü oyuk , çatlak , yarık , boru halindeki tüm ortamlara girerek buraların dezenfeksiyonunu sağlamış olurlar .

Unutulmamalıdır ki dezenfeksiyon işlemi bir yıkama işlemi değildir . Yıkamadan sonra yapılan bir işlemdir . Bu nedenle dezenfektan maddenin önerilen dozlarda kullanılması gereklidir . Önerilen dozdan daha çok sulandırılarak yıkama ile beraber yapılması son derece yanlıştır . Çünkü düşük yoğunlukta dezenfektan kullanımı istenilen sonucu vermeyerek mikroorganizmalara karşı yetersiz kalıcaktır. Bir süre sonra bu düşük doz kullanımı sonucunda mikroorganizmalara karşı direnç dahi gelişebilmektedir .

Dezenfektan seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır :

  • Etkinlik
  • Stabilite
  • Organik maddelerde dahi aktivite
  • Sabunlar ile etkileşimi
  • Temas süresi
  • Maliyeti
  • Zehirliliği (Kullanıcıya )
  • Metallerde korozyon yapması
  • Kullanım sıcaklığı

Kümes ve Depo Dezenfeksiyonu

Dezenfeksiyon işleminde amaç işletme içindeki birbirini takip eden üretim süreçleri arasındaki mikrobiyal aktarımın en az düzeye indirilmesi ve hatta sıfırlanmasıdır .

İşletme içerisinde daha öncesinde verim azalmasına ve ölümlere yol açan bir hastalığın yaşanması halinde ilk yapılması gereken eldeki tüm hayvanların satım veya kesim ile uzaklaştırılmasıdır . Bu radikal tedbirin alınması kümesi hastalıktan ari hale getirmek ve ilerki dönemlerde üretimin sekteye uğramaması için gereklidir . O dönem için maliyetli bir işlem olsada yapılmadığı taktirde hastalığın tekrar tekrar nüks etmesi ile sürekli kötü bir üretim yapılmış olur . Aynı şekilde yumurta deposunda hiç yumurta kalmamalıdır . Onlarda uzaklaştırıldıktan sonra temizliğe başlanmalıdır .

Altlığın Uzaklaştırılması

Hayvanlar kümesten uzaklaştırıldıktan sonra altlık romörklerle kümesin en az 10 km uzağına nakledilmelidir . Traktör ve romörk iyice yıkanıp dezenfekte edilmeden işletmeye geri sokulmamalıdır . Altlığın uzaklaştırılmasından sonra kümesin kalan toz ve gübresi süpürülerek tekrar uzaklaştırılmalıdır . Böylece yıkamaya müsait bir kümes halini alır. Ardından yıkama işlemine geçilir .

Yıkama İşlemi

Yıkama işleminde yüksek basınçlı araba yıkama motorları yardımı ile tüm yüzeyler tavan altı , duvarlar , zemin , çatı makasları ve demirleri aklınıza gelen her türlü alan yıkanır . Bu işlem sırasından yıkama makinelerinin haznesine deterjan konulması kirlerin yumuşayarak arındırılmasında çok yardımcı olucaktır . Özellikle yüzeylere yapışmış organik kirler yani kan gübre ve yumurta deposundaki yumurta kırıklarında oluşan kalıntılar kazınarak uzaklaştırılması gerekir . Yıkama işlemi sonrası kümesin kuruması için 1 gün beklenir ve dezenfekte madde işlemine geçilir .

Dezenfektan Uygulanması

Dezenfeksiyon işleminde etki spektrumu geniş bir dezenfektan madde ile üzerinde yazan ideal çözündürme oranına uygun olarak tahmini bir temin yapılır . Genelde dezenfektanlar 1/100 yada 1/200 oranında sulandırılırlar . Ve yine tcrübelere göre metrekare yüzey için 0.5 lt çözelti uygulanması yeterli olmaktadır . Tesiste salgın bir hastalık yaşanmışsa ve çok zaiyatlar verilmiş ise bu çözündürme oranı  çok daha yoğun hale getirilmelidir . Dezenfektan çözeltimiz uygulanırken öncelikle tavandan başlanır ardından sırası ile duvarlara ve ordanda zemine uygulama yapılır ki her yerin ilaçlandığından emin olarak ilerlenilir . Bu yüzeylere dezenfektan uygulama işlemi sırt pompaları ile mekanik bir şekildede olabiliceği gibi elektrik motorlu ve su haznesi olan profesyönel cihazlarlada yapılabilir . Önemli olan yeterli miktarda maddenin yeterli yüzey alanına ulaştırılmasıdır . Uygulama esnasında her türlü oyuk yarı delik alan dikkate alınmalıdır . Bu yerlere biraz fazla uygulama yapılması yararlı olucaktır .

Dezenfeksiyon işleminde kümes ve depolar gibi iç alanların yanı sıra kümes çevresinin , pis su giderlerinin , fan çıkış alanlarının , kümese giriş çıkış yollarının , personel giyinme odalarının ve mutfaklarında aynı şekilde yıkama ve dezenfektan madde uygulama işlemlerine tabi tutulması gerekmektedir .

    Yorumlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir