Kanatlılarda Mikroorganizmalardan İleri Gelen Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

KUŞ GRİBİ (Avian İnfuenza )
Etlken Virüs : Orthomyxoviridae familyası ; H5 ,H7 , H9 alttipleri.
Ani bulaşıcı ve öldürücüdür . Kafada ve ayaklarda morarmalar yapar. % 90 öldüren formları vardır . Kanatlı hastalıklarının en yıkıcı türüdür .
ŞİŞ BAŞ HASTALIĞI (Swolen Head Syndrome, Turkey Rhinotracheitis )
Etken Virüs : Turkey Rhinotracheitis virüs
Kafa etrafı belirgin şekilde şişer gözler dahi kapanır . Sarımsı sıvı kıvamda burun ve göz akıntısı yaygındır . Diğer solunum hastalıklarına alt yapı hazırlar . Hayvanlar yeme suya ulaşmakta güçlük çeker . Kendisi aşırı öldürücü değildir %1-3. Ancak New Castle , Ib , Mg hastalıkları ile mix durumlarda ölümler şiddetlenir .
İNFEKSİYÖZ BRONŞİT ( İB )
Etken Virüs : Corona Virüs ailesi Ib virüsü
Yumurta veriminde ani düşüş , zor nefes alma ,burun akıntısı . Hayvanların içi açıldığında bir çok olguda içi su dolu oviduckt kistlerine rastlanır . Böbreklere yerleşen şiddetli İb virüsleri böbreklerde ürat kristali birikmesine sebep olur ve böbrek ileri vakalarda beyin görünümü kazanır .
( Soluk borusu içi peynirimsi bir akıntı doludur , kızarmıştır )
KORİZA ( İnfectious Coryza )
Etken Bakteri : Haemophilus paragallinarum bakterisi
Üst solunum yollarını etkiler . Gri- sarı göz ve burun akıntısı vardır . Sakal ve yüzde derialtı ödem yaygındır . Hayvanlarda ishal ve yem, su tüketimi azalır . Yumurta verimi %10-40 düşer . Ölümler % 10 civarındadır .
İNFEKSİYÖZ LARİNGOTRAKEİTİS ( İLT)
Etken virüs : Avian herpes virüs 1
Boynunu ileri uzatarak zor nefes alır . Soluk borusu peynirimsi bir eksudatla tıkanır ve ölür .
Gözler sulanmıştır . Birçok hayvanda ağızdan kanlı bir tükürük gelir. Çünkü ilerlemiş hastalık durumlarında soluk borusu kanamalıdır .
KRONİK SOLUNUM HASTALIĞI (MİKOPLAZMA GALLİSEPTİKUM )(CRD , MG)
Etken bakteri : Mycoplasma Gallisepticum
Hayvanların hava keseleri yangılıdır , karın içinde köpüklü bir sıvı vardır . Hava keseleri ve solunum organlarına kalıcı olarak yerleşir . Hayvanların tamamen iyileştirilmesi mümkün değildir . Yumurta verimini % 40 lara varan düşürebilir . Aşı uygulaması çok başarılıdır .
MİKOPLAZMA SİNOVİYA ( MS )
Etken bakteri : Mycoplasma Synoviea
Eklemlerde şişlikler , topallık gelişim geriliği ve ibiklerde solgunluk vardır .
NEW CASTLE – YALANCI VEBA ( ND )
Etken virüs : Paramyxo virus 1
Solunum belirtileri , bacak, boyun ve kanatlarda felç , hızlı yayılan ve öldürücü bir hastalıktır . Aşılar ile koruma programı mutlaka uygulanmalıdır . İşletmeler için mali yönden çok zarar verir . Yumurta verimini % 20 kadar dalgalandırabilir ve sonra tekrar yükselme görülür . Otopside bezsel midede , bağırsaklarda kanamalar , bağırsakta ülserler solunum sistemi mukozasında kızarıklık vardır .
MAREK HASTALIĞI
Etken virüs : Herpes virus turkey
Bir bacak önde diğeri arkada balerin oturuşu , göz renk değişimi ve körlük meydana gelebilir . Kanat sinirlerinin etkilenmesi sonucu kanatlar düşkündür , boyun sinirleri etkilenirse baş aşağı dönük tutulur . Yeşilimsi diare solgunluk ve yem tüketimi düşer .
YUMURTA DÜŞÜKLÜĞÜ SENDROMU ( EDS)
Etken virüs : Adenoviridae ailesi
Yumurtlama dönemi öncesi etkilidir ve yumurta sayısını , kabuk kalitesini ve rengini bozmaktadır . Şekilsiz yumuşak kabuklu yumurtalar oluşur.
AVİAN ENSEFALOMİYELİTİS (A.E.)
1-3 haftalık genç hayvanları etkiler. Dizleri üzerinde oturur ve hareket etmezler . Baş ve boyunda titremeler olabilmektedir .
CHİCKEN ANEMİ ( Tavuk Anemisi – Mavi Kanat Hastalığı )
Hayvanların kan değerleri düşer , ibik ve yüzde solgunluk , kanatta mavileşme görülür , yaşıtlarına göre gelişimleri geri kalır .
KANATLI ÇİÇEK HASTALIĞI ( Fowl Pox)
Etken virüs : Avipoxvirus
Yüz , ibik ve sakal gibi tüysüz tüm alanlarda çiçek tipinde veziküller oluşumu , ağız mukozasında difterik döküntü alanları oluşur.
GUMBORO HASTALIĞI ( IBD)
Etken virus : Birnaviridae ailesi
Ateş , depresyon , tüylerde kabarma, sulu beyaz ishal görülür . But ve göğüs kasında kanama noktaları belirgindir . Genelde 3-6 haftalar arası piliçlerde görülür . Tavukların birbirini şiddetli agalaması başlangıç belirtilerindendir .
REO VİRUS ENFEKSİYONLARI
Bacaklarda artrit yapar. Hayvanların tüyleri helikopter misali açılmıştır .
- KOLİ ENFEKSİYONU ( Kolibasilloz )
Etken bakteri : Escherichia coli
Enterit , artrit ve yumurta sarı kesesi yangısı ile seyredebilen farklı tipleri vardır . Kalitesiz dışkı ile bulaşık yüzey veya kuyu suyu tüketimi ile bulaşabilmektedir . Civcivlerde yüksek ölüm yapar . Tüm hastalıklarda sekonder olarak görülebilir . Karın içi genellikle irinlidir.
KANATLI KOLERASI (Avian Pasteurellozis )
Etken bakteri : Pastorella multocida
Hindi ve tavukaları etkileyen yüksek ölümle seyreden septisemik bir hastalıktır . İbik ve sakallarda sıcak ve ağrılı bir şişlik oluşur . Eklemler şişer . İshal vardır . İç organlarda karaciğerde nekroz alanları bulunur .
ORNİTOBAKTERİUM RİNOTRAKHEALE ( ORT )
Hindi ve tavukların zatüre ve hava kesesi yangısı ile karakterize bakteriyel hastalığıdır . Solunum belirtileri , halsizlik ve büyümede gecikme vardır .
PULLORUM HASTALIĞI
Etken bakteri : Salmonella pullorum
Salmonella pullorum ile enfekte hayvanların yumurtalarından çıkan hasta civcivlerde beyaz ishal tipiktir . Hasta civcivlerin büyük bir kısmı ilk birkaç günde ölmektedir . Ölümler genel olarak ilk 2 hafta görülür . Genel bir halsizlik görülür . Solunum almada güçlük vardır . Yeme suya ilgileri çok düşüktür . Büyümeleri normal civcivlere geride seyreder .
KANATLI TİFOSU
Etken bakteri : (Salmonella Gallinarum )
Genel bir durgunluk hali ve iştahsızlık vardır . Tüyler kabarmıştır . İbiklerde morarma . Yeşilimsi sulu ishal .Yumurta veriminde düşüklük Karaciğerin devasa şekilde büyüdüğü gözlenir . Karaciğer yeşil bronz bir renk almıştır ve ele alındığında kolaca parçalanır .
KOKSİDİYOZİS ( KANLI İSHAL )
Eimaria cinsi bir protozoa tarafından meydana getirilir . Hayvanların bağırsaklarına yerleşmektedir . Hayvanların dışkılarında ya bir miktar kan yada tamamen kanlı dışkılama görülür . Yemden yararlanma düşer . İştahsızlık vardır . Kilo kaybı meydana gelir . İbik ve mukozalar solgundur . Ölüm hızı yüksektir .
Yorum Yap