Kaz Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kendi kazlarınızı yetiştirmek diğer kanatlı yetiştiriciliklerinin pek çoğundan daha kolay ve potansiyel olarak kazançlı bir şeydir. Kazlar büyük yumurtalar yaparlar ve etleri ve ciğerleri yüksek fiyatlarla satılır , bu da onları üremek için iyi bir hayvan yapar. Kendi başınıza bir grup kaz yetiştirmek için, hangi tür kazları yetiştirmek istediğinize karar vererek yola başlamak gereklidir . İlk başlayanlar mutlaka işe 5-6 kaz ile başlamalıdır . Yetiştirme mevsimi boyunca kazlara uygun bir muhafaza oluşturup bakımını yaparsanız, kazlarınız büyük olasılıkla kısa sürede üremeye başlayacaktır.
Büyük ırklar ile çalışmak istiyorsanız Toulouse ve Emden gibi daha büyük kaz ırkları 9–10 kilogram ağırlığındadır ve mevsim başına 35-40 yumurta bırakabilir. Bu kazlar daha büyüktür ve tipik olarak etleri için istenir. Çok fazla dolaşım alanınız veya geniş bir muhafazanız varsa bu kazları yetiştirmeyi düşünün.
Toulouse kazlarının küçük gagalı büyük bir kafası ve belirgin göğüs kemiği olan büyük gövdeleri vardır. Tipik olarak tüylerinin etrafında beyaz kenarları olan farklı gri tonlarıdır.
Emden kazları geniş, yuvarlak gövdeli tamamen beyaz tüylere sahiptir. Gözleri açık mavi, boyunları uzun ve kuğuya benzer.
Daha küçük kaz ama daha fazla yumurta istiyorsanız Çin kazları alın. Çin kazları gibi daha küçük çeşitler sadece 5.5-6 kilogramdır ancak sezon başına 50’ye kadar yumurta bırakabilir. Kaz eti yerine yumurta satmak istiyorsanız bu kazları alın.
Çin kazları hem kahverengi hem de beyaz varyasyonlarda gelir. Avrupalı kaz türlerinden çok daha küçüktürler ve üst gagalarının dibinden çıkan bir düğüm veya çıkıntıları vardır.
Üreme için güçlü, sağlıklı kazlar satın alın. Yakınınızdaki yerel kaz yetiştiricileri için çevrimiçi arama yapın. Kazlarınızı şahsen satın almak her zaman en iyisidir çünkü onları inceleyebilir ve sağlıklı olduklarından emin olabilirsiniz. Sağlıklı bir kaz fazla kilolu veya zayıf olmaz, dinç ve canlı görünür. Pürüzsüz tüylere, güçlü bacaklara sahip olmalı ve görünürde fiziksel hasar veya şekil bozukluğu olmamalıdır.
Kazlar en az 1 yaşına gelene kadar bekleyin. Bazı yetiştiriciler kazlar 2 yaşına gelene kadar bekleyerek iyice olgunlaşmaları için vakit verirler . Olgunlaşmadan yumurta üretemezler. Dişi kazlar 10 yaşına kadar tutulabilirken, erkek kazlar 6 yaşına geldiğinde itlaf edilmelidir. Çünkü bu yaştan sonra döl verimleri düşer ve etleri değersizleşir .
Her 3-5 kaz için 1 erkek kaz idealdir. Toulouse ve Emden gibi daha büyük ırklar, tipik olarak yaşamları boyunca yalnızca 1-3 eş alırken, Çin kazları gibi daha küçük varyasyonlar 5 eşe kadar alabilmektedirler . Üreme şansınızı artırmak için erkek kazlardan daha fazla dişi kaz almanız gerekmektedir .
Bazen kazların üremesi zor olabilir çünkü erkek kazlar bir eşe takılabilirler ve diğer dişi kazlarla çiftleşmeye isteksiz olurlar.
Barınma Alanları
Her 4 kaz için (4,3 m × 6,1 m) alan sağlamak gereklidir . Muhafaza, bahçe kulübesi gibi yırtıcı hayvanlardan korunan ve örtülü bir alan olmalıdır. Bu kapalı alan, kazlarınızın geceleri uyuyacağı yerdir. Daha fazla kaz barındırıyorsanız, muhafazanın boyutunu buna göre artırdığınızdan emin olun. Gelincik ve tilki gibi yırtıcı hayvanlardan korumak için geceleri kazları kulübeye girmelerini sağlamalısınız . Ancak gündüz saatleri boyunca kazlar açık alanda tutulmalıdır.
Her kaz için 2,8–3,7 m2 çitle çevrili açık alan sağlayın. İç mekan muhafazasının üstünde, kazlarınızın dışarıda dolaşması için bir yere ihtiyacınız olacak. Kazlarınızın kaçamaması için çit en az 2,0–2,1 m yüksekliğinde olmalıdır. Bu aynı zamanda avcıların kazlarınızın yaşam alanlarına girmesini ve onları yemesini de önleyecektir.
Kazlar çoğunlukla ot yedikleri için, en iyisi kazların gün boyunca yiyebilecekleri tatlı çimlerle kaplı dış mekanın olmasıdır.
Açık alanlarının çatısı yoksa kazların kanatlarını kısaltın . Kaz gezinme alanı çevresi boyunca çit kullanmayı planlıyorsanız, kazların kanatlarının uçup gitmemesi için kırpılması gerekecektir. Bunu daha önce hiç yapmadıysanız, size ilk seferinde yardımcı olacak bir uzman bulun. Kuşun kanatlarını kesmek için, her kanatta kuşun arkasına doğru bulunan 10 ana tüyü kesmeniz gerekir.
Çin kazlarının uçuş kabiliyetleri sınırlıdır, bu nedenle kanatlarını kesmek gerekmez.
Kazlarınızın tüyleri yılda bir kez kırpılmalıdır. Düzgün yapılırsa, kanatların kırpılması kazlara zarar vermez.
Çiftleşmeyi teşvik etmek için yeterli yüzme suyuna erişim sağlayın. Üreme için yüzme kaynağı gerekli olmasa da, kazları üremeye teşvik edecek ve yavru olma şansınızı artıracaktır. Kuşun tatlı su havuzuna erişimi yoksa, bir çocuk havuzunu veya büyük bir kabı tatlı suyla doldurarak onlara yüzme alanı sağlayabilirsiniz.
Birlikte kapalı bir alanda tutulursa, kazlar, çiftleşme mevsimi başladığında ve olgunlaştıklarında doğal olarak çiftleşmeye başlamalıdır.
Kazları üreme mevsiminden bir ay önce bir arada tutun. Çiftleşme mevsimi, iklime ve yaşadığınız yere bağlı olarak tipik olarak kışın veya ilkbaharın başında gerçekleşir. Yumurta şansınızı artırmak ve doğurganlık şansınızı artırmak için, erkek ve dişi kazlarınızı çiftleşme mevsimi başlamadan bir ay önce bir arada tutulmalıdır .
Kazlarınızı dengeli bir diyetle besleyin. Kazlarınız ne kadar sağlıklı olursa, sağlıklı yumurta ve çiftleşme olasılıkları da o kadar yüksektir. Kaz diyetleri, genellikle diyetlerinin yaklaşık % 70-80’ini kaplayan otlar, sazlar, lahana yaprakları, karnabahar, marul yemekten oluşur. Kazlar böcekler ve bitkiler için yiyecek arayacak olsa da, diyetlerini desteklemek için günde bir kez bol buğday veya yulaf tanesi sağlanmalıdır. Kazlara her zaman temiz, tatlı su da sağlanmalıdır.
Kazlarınızı beslemeden önce marulu küçük parçalar halinde doğrayın. Her damızlık kazına günde en az 200 gram tahıl ve 100 gram sebze verin.
Kazların çiftleşip çiftleşmediğini görmek için dişilerin bazılarını ağıldan çıkartın , çıkarttığınız dişinin eşi olan erkek size bağıracaktır . Eğer bağıran olmaz ise eşi olmayan bir kaz demektir .
Başarılı çiftleşme çiftleriniz varsa, kazlarınız, çiftleşme mevsiminden yaklaşık bir ay sonra yumurtlamaya başlayacaktır.
Kaz yumurtalarını günde iki kez toplayın. Kazlar genellikle çiftleşme mevsimi başladıktan bir ay sonra yumurtalarını bırakmaya başlar ve çiftleşme mevsiminin sonuna kadar yumurtlamaya devam eder. Yumurtalar sabah 6 – 9 arasında, sonra öğleden sonra veya akşam bir kez daha toplanmalıdır. Daha sonra yeni yavru kazlar çıksınlar diye yumurtaları inkübe etmeye başlamalısınız..
Yetiştirdiğiniz kaz türü, mevsim başına ortalama kaç yumurta bırakacaklarını belirleyecektir.
Yorum Yap