Kuluçka Döneminde Görülen Sorunlar Nelerdir?

Civciv çıkartmak için uygulanan kuluçka dönemi ,yumurtaya optimum şartlar sağlandığı bir yer olmanın dışında kendisinden bir önceki üretim basamağınında aynası konumundadır . Kuluçka kademesi gerek kuluçka kaynaklı problemlerin tespiti gerekse de damızlık hayvanların sağlık durumu ile ilgili bize birçok bilgi vermektedir . Anaç hayvanların yaşı ile ilgili olarak özellikle döllülük ve çıkım gücünün birlikte ifadesi anlamında kullanılan kuluçka randımanındaki sapmalar dikkatle izlenmeli , çıkımı gerçekleştiremeyen yumurtalar kırılarak embriyonal ölümün hangi aşamada gerçekleştiği tespit edilmelidir . Bu belirlenen döneme göre muhtelif nedenlerin ne olabiliceği ve nasıl düzeltilebileceği üzerinde durmak gerekir .
Kuluçka periyodu incelendiğinde ,ölen döllü yumurtaların 1/3 ünün erken dönem embriyo ölümü olduğu ortalamalar sonucu ortaya çıkmıştır . Orta dönem ölümleri çok nadir gözükür . Son dönem embriyo ölümleri iste toplam embriyonal ölümlerin 2/3 ü kabul edilir .
Erken Dönem Embriyo Ölümleri ( 0 -7. Günler arası kuluçka dönemi )
Döllü yumurtaların makinaya konduğu ilk 7 günlük dönemdir . Embriyonal gelişimin bu ilk haftasındaki ölümler genellikle kuluçka periyodu öncesi sorunları işaret eder . Kümes ortamındaki , nakliye sırasındaki veya yumurtaların belli bir sayıda biriktirilmesi dönemimdeki depolama hataları akla gelmelidir . Çoğunlukla erken dönem embriyo ölümlerinin en önemli nedeninin yumurtaların depolanması sırasındaki aksaklıklardan kaynaklandığı ortaya konulmuştur . Uzun süren ve ideal olmaya depolama sürecinde yumurtalarda nem kaybı olmakta , yumurta akı ve sarısı arasında yoğunluk farkı oluşmakta ve bu fark sonucu yumurta sarısı kabuğa doğu yaklaşmaktadır . Bunun sonucu olarak embriyonun içinde olduğu yumurta sarısı hava boşluğu zarına yapışmaktadır . Bu süreçte embriyo hızla su kaybı olduğu gibi genişleyen hava boşluğundan zamanla porlardan içeri bakteri girişleride kolaylaşmaktadır . Bu gibi negatif etkilerin hepsi embriyonun erken dönem ölümüne zemin hazırlar ;
- Yumurtaların uzun süre depolanması .
- Uygun olmayan depo ısısı ve nemi .
- Kuluçka makinalarına yumurtanın yerleştirildiği ilk günlerde yüksek veya düşük sıcaklık uygulanması .
- Damızlık tavukların yaşlı olması .
- Dişi yada erkeğe bağlı dölsüzlük problemleri .
- Kümesteki horoz / tavuk oranının yanlış olması .
- Hayvanları yemlerindeki Vitamin E , Riboflavin , Biotin , Pantotenik asitve linolenik asit yetersizlikleri .
- Kuluçka makinesi iç havalandırmasının yetersiz oluşu , Karbondioksit oranının %1 i geçmesi .
- Erken dönemde çevirme hareketinin yetersizliği ve çevirme açısının 90 derece olmayışı .
Orta Dönem Embriyo Ölümleri ( 7 – 17. Günler arası kuluçka dönemi )
Kuluçka döneminin ikinci haftası itibariyle meydana gelen döllü yumurtaların embriyolarının ölmeside kısmen uygunsuz kuluçka şartlarının etkisi olmakla beraber , sıklıkla damızlık hayvanlardaki besin maddesi yetersizlikleri ve yumurtaya bulaşan mikroorganizmaların sebep olduğu bulunmuştur . Bu dönemde meydana gelen ve beslenme kaynaklı sorunların başında kısa baldırlı civcivlerin oluşumu ve çarpık gagalı civcivlerdir . Riboflavin , vitamin B12 , Biotin , Niasin eksiklikleri üzerinde durulmalıdır . Ayrıca yer yumurtaları ve farkedilemeyen ufak çatlakları olan yumurta kabuklarındanda bakteriyel etmenlerin girmesi sonucu orta dönem ölümleri meydana gelmektedir .
Geç Dönem Embriyo Ölümleri ( 17- 21. Günler arası kuluçka dönemi )
Kuluçka döneminin son günlerinde meydana gelen embriyo ölümleri genellikle uygunsuz kuluçka şartları , aspergillus (küf ) etkenleri , solunum sistemi hastalıkları ve kalıtsak faktörlere işaret eder .
Aspergillus ( küf ) bulaşması özel bir durumdur ve yumurta kabuğu kırlıdığında zar üzerinde mantar üremesi gözlenirse potansiyel bir aspergillus bulaşıklığı olarak kaydedilmelidir . Makinanın iç temizliğinin iyi olmadığı anlamı ortaya çıkmaktadır .
21 gün çıkım sona erdikten sonra çıkmayan yumurtalar toplanmalı ve ayrıca kırımı yapılmalıdır . Bu kırım sırasında civcivin kabuk zarını kırıp kırmadığı sayılar ile not edilmelidir . Zira mikoplazma hastalığında kabuk zarını veya kabuğu delebilmiş ancak kabuktan çıkamayan ölü veya canlı civciv sayısında ciddi bir artış olmaktadır .
Yumurta ve civcivlerdeki şu durumlar kuluçka periyodunda nerde bir hata olduğu hakkında bize fikşir verir ;
Erken dönem ölmüş yumurta : Çiftlikte , depoda uygun beklemeyen yumurtalar .
Geç dönem ölmüş yumurta : Kuluçka makinasında kötü şartlar ve bakteri , küf kontaminasyonu .
Çatlak yumurta : Çevirme ve transfer sırasında yumurtanın zarar görmesi
Kapanmamış göbekli civciv : Embriyonun yeterli nem kaybetmemesi , çıkım makinasında kirlilik .
Yumurta içinde küflü ölmüş civciv : Kuluçka makinasının küf yoğunluğu
Kabuğa yapışmış embriyo : Yumurta deposunda düşük nem veya kuluçka makinesinde çevirme eksikliği .
Beyni açık civciv : 5-10 . günler arası makine içi havalandırma azlığı
Çarpık gaga : Kuluçka makine ısı ortalaması yüksekliği , havalandırma azlığı
Kısa bacaklı civciv : Damızlıklarda beslenme hatası
Dört bacaklı civciv : Yumurtaların bezen şiddetli sarsılmaları sonucu oluşur .
Merhabalar benim kendi yaptığım 270 ilk makinamda son çıkımda 190 döllü yumurtanın 142 si çıktı geriye kalan 48 yumurtanın %60 gelişimini tamamlamış fakat ölmüş diğerleri ise içi su toplamış sanki küflenmiş gibi bunların sebebi ne olabilir.
Emko 3722 cihaz kullanıyorum nem cihazım çevirme motorum var 250 Watt fanlı ısıtıcı kullanıyorum ayrıca tavanda 1 adet 120 ilk Fan kullandım .Sizce Bu çıkım başarılımı.İyi akşamlar dilerim.