Kuluçkalık Yumurta Nasıl Saklanmalı?

Kuluçkalık Yumurta Nasıl Saklanmalı

Kümes işletmemizde döllü yumurtadan civciv elde etmek istiyorsak kuluçkalık dediğimiz yumurtalar için ideal bir saklama ve biriktirme yapmamız gerekmektedir . Bu biriktime esnasında yumurtalar damızlık yapmaya uygunluklarına göre seçilmelidir . Yumurtaların seçimi ilk olarak kümeste başlar burda damızlık vasfı olmayan çok küçük , çok büyük yumurtalar , gözle görülür kabuk hasarı çatlağı olan yumurtalar ve kirliliği fazla olan yumurtalar ayrılmalıdır . Bu kötü özellikteki yumurtalar kesinlikle  diğer iyi kalitedeki sağlam yumurtalar ile bir arada kuluçkaya konulmamalıdır. Çünkü bu kötü kalitedeki yumurtalar diğer sağlam yumurtaların üzerine kırılabilir , patlayarak onları kirletebilir elde edeceğimiz sağlam civcivleride peşinen kaybetmemize yol açacaktır .

Civciv üretiminde yaygın yapılan hatalardan bir taneside yumurtaların yumurtlanmasını takiben , gerek toplanması sırasında yaşanan üst üste konmalar sonucu çatlamalar , gerek kümes içerisinde bekletilme sonucu yaşanan yumurtanın embriyosundaki ölmeler , gereksede kuluçka makinesine konulmadan önce bekletildiği depolama koşullarından kaynaklanan hatalardır .

Özellikle döllü ( embriyolu ) yumurtaların canlanmaya başladığı 21 santigrad derece üzerindeki uygun olmayan koşullarda birkaç saat bile beklemesi erken dönemdeki embriyo ölümlerinin artmasına ve yumurtalarımızdan az civciv çıkmasına veya hiç çıkmamasına yol açabilmektedir . Kümes içerisinde ne kadar kısa süre duruyor olsa da kuluçkalık yumurtaların gerek kümeste gerekse  nakliye ve depolama sırasında 14 -18 santigrad derece aralığında ve % 70 kısmı nem şartlarında bulundurulması gerekmektedir .

Sağlıklı anaç tavuklardan elde edilen damızlık yumurtalr kuluçka aşamasında , özellikle depolama esnasında hafif bir hava akımının sağlanması gerekmektedir . Depolama sırasında embriyonun sağlıklı kalması ve çalışması için yumurta hava kesesinin bir miktar belirginleşmesi istenir . Bu amaçla yumurtlandıktan sonra en az 2 günlük bekleme süresi ideal görülmektedir .

İstediğimiz depolama koşulları 14-18 santigrad derece ve % 70 nem en belirleyici faktörler olarak söylüyoruz. Depolama koşulları gibi depolama süresinin de kuluçka teknik değerleri üzerinde etkili bir değişkendir . Kanatlı hayvanların kuluçka üretiminde 7 günden fazla bir depolama süresi istenen bir durum değidir , bu sürenin üzerine çıkılmamaya özen gösterilir . Genel eğilim kuluçkalık yumurtaların depolanmalarını takiben 3-5 gün içerisinde kuluçka makinesine yüklenmesi yönündedir . Çünkü 7 günden sonraki geçen her bir günde yumurtaların çıkım gücü hızla düşmeye başlar 15 günden sonra bu çıkım gücü oldukça verimsizleşir ve karlı bir kuluçkacılık ve kümes işletmesi yapılamamış olur .

Eğer işletmede kuluçka makinasına konulacak sayıda döllü yumurta üretilemiyorsa ve mecburen biriktirme işlemi yapılıyor ise ; depo sıcaklığı giderek düşürülmelidir. Örneğin 7-14 gün aralığın da bir biriktirme dönemi yapılacaksa ve ardından kuluçka makinalarına yükleme işlemi yapılacaksa depo sıcaklığı peşinen 15 santigrad dereceye düşürülmelidir . Ardından zaten 15 derecede soğuk olan depoya 14 gün boyunca yumurtalar konularak biriktirilmelidir . Yeterli sayıya ulaşıldıktan sonra yumurtala hemen soğuk depodan kuluçka makinesine konulmaz . En az 8 saat 20 santigrad derece oda sıcaklığında bekletilip normal ısıya gelmeleri beklenmelidir . Ardından da 37.5 – 38 derecede ayarlı olacak şekilde kuluçka makinasına yerleştirilir .

    Yorumlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir