Tavuklarda Yumurta Yeme Alışkanlıkları ve Çözümü?

Yumurta tavukçuluğu , tavukçuluk sanayinin en önemli kollarından biridir. Ancak yem maliyetleri işçilik maliyetleri işletme maliyetlerininin yanı sıra yumurta tavukçuluğu işletmelerinin pek çok farklı sorunları vardır. Bunlardan bir tanesi de yumurta verimindeki hayvanların birbirlerinin yumurtalarını kırmaları ve kırılan yumurtaları yemeleri problemidir.
Tavukların Yumurta Yeme Alışkanlığını Nasıl Önleyebiliriz ?
Kümeste tavukların yumurtaları yediğini gözlemliyorsanız öncelikle yemdeki protein miktarı ile alakalı bir sorun olabileceği aklımıza gelmelidir. Hayvanlarımızın yeterince protein aldığından emin olmamız gerekir. Yani yem rasyonlarını oluştururken protein miktarından sakın feragat etmeyin. Rasyon programlarında protein oranı en az % 16 olmalıdır. Ekonomik bir rasyona ihtiyacınız var ise mısırı arttırmak yerine Ay çekirdeği ile bu açığı kapatmayı tercih etmeniz daha yerinde olacaktır. Ayrıca sadece bitkisel protein kaynakları yerine hayvansal protein kaynağının da yem rasyonunun içerisinde olması yararlı olacaktır.
Yumurta üretimimizde zayıf kabuklu yumurtaların fazla oluşu yumurta yeme alışkanlığına neden olan bir sorundur. Güçlü kabuklar oluşturmak için tavuklarınızın yeterince kalsiyum aldığından emin olmamız önemlidir. İnce bir kabuk, kırılma ihtimallerinden çok kolay etkilenir ve kırıldığı zaman hayvanlarda gagalama ve tadına bakma isteği oluşturacaktır . Bunu yapmanın en kolay yolu , yem içerisine mermer tozu ilave etmektir. Bir yumurta kırılırsa bunu hemen ortadan kaldırmaya özen gösterilmesi gerekir. Hayvanların gagalayarak tadını öğrenmelerine ve alışkanlık oluşmasının önüne geçmiş olmamız gerekir.
Yurt dışında kullanılan bir diğer yöntem ise folluklara tahta yumurta veya beyaz mermerden yumurtalar koymaktır . Tavuklar, yumurtayı kırmayı deneyecektir . Ancak kırılmadığını farketmesinin ardından bir süre sonra gagalama olayını bırakacaktır.
Yumurtaların kümeste çok fazla beklemesine izin vermememiz gerekir . Kümeste gün içerisinde 3 – 4 kere yumurta toplanmalıdır. Böylece hayvanların yumurtalar ile bir arada kaldıkları zaman minimalize edilmiş olur.
Bir başka yumurtanın yenmesini önleme yöntemi de follukların talaş veya kavuz ile fazlaca doldurularak , yumurtaların çatlamaya fırsat vermeyecek şekilde yumuşak zemine düşmelerini sağlamaktır . Bu fazla dolgu maddesi içeren folluklarda yumurtaların birbirine değerek birbirlerini çatlatmasıda önlenmiş olur . Sık sık azalan kavuz , saman veya talaş tazelenmeli ve dolgu seviyesi yüksek tutulmalıdır .
Yumurtlama gözlerinin veya follukların karanlık tutulması da yumurta yeme alışkanlığının önlenmesinde bir diğer yöntemdir. Yumurtalar ulu orta yere yumurtlanmamalıdır. Hayvanların içgüdüsel olarak zaten karanlık ve gizli yerlere yumurtlama isteği vardır . Bu içgüdüden de yararlanarak karanlık gözler oluşturulmalıdır. Yumurtlayan hayvan dahi kendi yumurtasını yumurtladıktan sonra seçmekte zorlanmalıdır.
Yumurtaların gagalanmasını ve kırılıp yenmesini önlemede kullanılan bir diğer yöntemde eğimli folluklar yapmaktır. Bu eğimli follukların içerisinde kavuz veya saman gibi dolgu malzemeleri bulunmaz. Yumurtalar eğimli tel folluklara yapılır ve böylece eğimden dolayı yumurtalar teller üzerinde yuvarlanarak bir toplanma haznesinde yan yana birikirler. Tavukların yumurtladıktan itibaren yumurtalarıyla irtibatları kesilmiş olur. Tele yapıldıkları andan itibaren yuvarlanırlar ve tavukların ulaşamayacakları bölgeye geçerler.
Tavukları yumurtaları gagalamaya iten faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın. Hayvanları sinirli yapan ve dolayısı ile etrafı gagalamalarına neden olan başta sıkışıklık gibi çevresel faktörleri ortadan kaldırın. Hayvanlar serbest dolaşabilecekleri doğaya en yakın şartları bulduklarında bu türlü kötü huyları ortadan kalkacaktır. Sıkılmış ve kalabalık ortamdaki bir tavuk, kendi yumurtalarını bile gagalamaya başlayacaktır.
Yorum Yap