Tavukları Hastalıklardan Korumak İçin Yapılması Gerekenler?

  1. Hastalıklara karşı bölgedeki hastalık yaygınlığı ile uyumlu ,güçlü bir aşı programı oluşturulmalı ve harfiyen uyularak doğru tekniler ile aşılar uygulanmalıdır. Aşıların uygulanmasında işin ehili kişiler görev almalıdır . Aşılar aşı uygulanıcağı ana kadar buzdolabında bekletilmelidir.
  2. Damızlık kökenli hastalıkların önüne geçerek mevcut hayvanlarımızı riske atmamak için civcivler hastalıktan ari olduğnu kanıtlayan güvenilir bir damızlık işletmesinden temin edilmelidir.
  3. İşletme mümkün olduğunca diğer kanatlı veya hayvancılık işletmelerinden uzakta kurulmalıdır. Köy, yerleşim yerleri, işlek yol ve göl kenarlarından uzak olmalıdır.
  4. Kümes etrafı mutlaka tel örgü ile çevrili olmalıdır. Bu yabancı kişilerin kafasına göre tesise girişine engel olacağı gibi yabani hayvanlarında kümese yaklaşmasını engeller.
  5. İşletme girişinde araç dezenfeksiyonu için havuz olmalı ve mümkünse tüm aracın dezenfekte edilebiliceği sprey tüneli kurulmalıdır.
  6. İşletmeye giren çıkan insan ve araç sınırlı olmalı , işi olmayan kimse tesise alınmamalıdır.
  7. İşletme ve kümes girişinde el ve ayak banyoları bulunmalıdır.
  8. Kümes içinde ve dışında farklı ayakkabı ve terlikler kullanılmalıdır.
  9. İşletmede yapılabiliyorsa sadece tek yaşta hayvan bakılmalıdır . Mümkün değilse farklı yaşlar farklı kümeslerde bulunmalıdır.
  10. İçme suyu kaynağı insan içimine dahi uygun olan bir kaynak olmalıdır .
  11. Yabani kuşların girişi önlemek için pencereler kuş telleri ile kapatılmalıdır.
  12. Ölen veya hastalığından şüphelenilen hayvanlar hemen diğer hayvanların yanından uzaklaştırılmalıdır . Kusurlu ve ufak kalmış hayvanlar imha edilmelidir.
  13. Fareler ile mücadele edilmelidir. Kümes çevresine ve kümes içinde tavukların ulaşamıycağı yerlere fare tuzakları ve zehirleri yerleştirilmelidir . Birçok hastalık fareler ile taşınabilmektedir.
  14. Bitler ile mücadele edilmelidir. Günümüzde kan emmeleri ile hastalıkların bulaşmasında yoğun rol oynadığı uzmanlar tarafından kabul görmüştür . Hastalık bulaştırmalarının yanında hayvanın kanını emmeleri sonucu kansızlık ve hayvanı sürekli ısırmaları sonucu huzursuzlukta vermektedirler. Buda hayvanda uykusuzluk , yorgunluk ve stress yaratmaktadır.
  15. Yetiştirme dönemleri arası boşlukta  kümesteki gübre uzaklaştırılmalı, ardından kümes zemini duvarları yemlik  ve sulukları çok iyi yıkanmalıdır. Yıkama işlemi sonrasında da dezenfektan ilaçlar tüm yüzeylere uygulanmalıdır. ( Quanter amonyum bileşikleri , Formaldehit bileşikleri, Organik asitler)
  16. Bir çok hastalık yem ile gelebilmektedir . Yem işletme içinde yapılıyorsa çeşitli dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutulmalıdır. Satın alınıyorsa güvenilir bir kaynaktan alınmalıdır.
  17. Yem rasyonları hayvanın yaşına ve üretim parametrelerine uygun olarak belirlenmelidir. Uzman kişilerin yapması en ideal olandır . Hazır yem alınıyorsa yıllardır bu işin içinde olan uzman firmaların yem karışımlarını kullanmak yerinde bir davranış olucaktır.
  18. Hastalık bir türlü iyileştirilemiyorsa diğer kümesle bulaşma olmadan radikal bir kararla hasta kümesi kestirmek gerekebilmektedir. Bu en azından kalan üretimimizi korumak için gerekli bir karar olucaktır.

    Yorumlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir