Tavuklarda Ayak Tutulması ve Tedavisi? Şiş Ayak Sendromu
Tavukların ayak tutulmasının önüne geçebilmek için öncelikle ayak tutulmasına ve topallık problemlerinin nedenini bilmemiz gereklidir . Belirledikten sonra ise durumun düzeltilmesine çaba gösterilmelidir . Başlıca ayakları tutan ve topallık yaratan etkenler şunlarıdır ;
Herpes virus kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır . Bu hastalıkta bacak siyatik sinirinin belirgin şekilde kalınlaşmış olduğu görülür
- Bacak ve kanat sinirlerinin etkilenmesi sonucu hayvanın bir bacağını ileriye diğer bacağını ise geriye uzatık vaziyette oturması bu hastalığın en belirgin özelliğidir .
- Kümes içerisinde birçok bu şekilde oturan hayvan görülecektir .
- Bu sinir normal rengini kaybetmiş gri , açık sarı bir renk almıştır
- Hayvanlar yeme suya ulaşamaz ve hızla halsizleşir .
- İştahsızlık ve durgunluk sonucu kilo kaybı başlar .
- İbik ve sakallar solgunlaşır .
New Castle Hastalığı
New castle hastalığı sindirim solunum etkilerinin yanısıra sinir sistemi felçleride yaratır . Bacaklar ve boyun etkilenir . Hayvanlar yürüme güçlüğü çekerler.
Mycoplasma Sinovia ( Sinovitis )
Eklemlere yerleşen etken , ayak ve dizlerde şişlik yapar. Şişlik oluşan hayvanlar toplallık yaşarlar ve rahat yürüyemezler . Bir kere bulaşan hayvanlardan uzaklaştırılması mümkün değildir .
Avian Ensefalomiyelitis
Enteroviridae ailesinden sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır . Genellikle civcivlerde sorun yaratır . Civcivler titreme krizleri yaşarlar , ayakta durma güçlüğü çekerler .
Kıvrık Parmak Felci
Ribovlavin vitamini eksikliği sonucu hayvanların parmaklarında kıvrılmalar meydana gelir .
Tibial Dyscondroplasia
Fusarium roseum toxini ve mantar toksinleri sonucu oluşur . Hayvanda sodyum ve potasyum eksikliği ve dengesizliği yaratır . Reovirus ve diğer immun baskılayıcı hastalıklar da bu durumu oluşturabilmektedir . Tavukların uzun kemiklerinde büyüme plaklarında kıkırdak gelişimini bozarlar ve hayvanlar yürüme sorunları yaşar .
Uzun Kemik Burkulma Sorunu
Hızlı büyüyen etçi ırkların bir sorunudur . Kemikler uzmayın dengeli yapamaz ve bir yöne doğru burkulma yaşarlar .
Viral Artritis
Reoviruslar tarafından oluşur . Ayakları kasan ve geren kaslarda , tendolarda şişme ve sarı kırmızı sıvı salınına neden olur . Hayvanlar yürümekte zorlanır.
Şiş Ayak Sendromu
Stafylococus aureus tarafından oluşturulur . Hayvanların ayak tabanında irinli bir şişme vardır . Ayaklardaki yarık ve çatlaklardan bakteri girmesi yüzünden oluşur .
Osteomiyelitis
Bacak ve kanat eklemlerinin büyüme plaklarında kıkırdak disklerin E.coli ve Stafilococ etkenlerinden enfekte olması sonucu oluşur . Bu adi bakteriler en çok pis su kaynakları ve kirli yemlikler ile hayvanlara bulaşır . Kümeste kullanılan su kaynaklarının düzenli aralıklar ile il hıfzı sıha kurumları vasıtası ile test edilmesi gereklidir . Bakteri yükü fazla olan su kaynaklarının kullanımı terk edilmelidir . Su kaynağını değiştirme imkanı zayıf ise suyun dezenfeksiyonu için klorlama yapılması gereklidir.
Rickets Hastalığı
Vitamin D ve fosfor eksikliği sonucu , kemiklerde kolay kırılma, topallık görülür . Kemik , gaga ve tırnaklar yumuşak olur . Kemiklerin zayıflığı yüzünden hayvanlarda yürüme zorluğu vardır . Yem rasyonlarına d vitamini ve fosfor takviyesi yapıldığından emin olunmalıdır .
İyonofor Zehirlenmesi
Monensin , narasin ,salinomycin iyonofor maddeleri ile zehirlenme sonucu oluşan zehirlenmelerdir . Kanatlılarda çökme ve hareketsizlik yaratır . Hayvanlar göğüsleri üzerine yatarlar . Düşe kalka ilerlemeye çalışırlar .
Botulism Zehirlenmesi
Clostridium botulinum toksini sonucu ön bacaklarda ve sonrasında kanatlarda , boyunda felçler meydana gelir . Hayvan haliyle yürüyemez .
Kontakt Dermatiti ( Altlık yanığı )
Kötü durumdaki ve ıstlak altlıklauzun süreli temas sonucuda hayvanların ayak tabanlarında amonyak yanması oluşur . Ülserler ve erezyonlar oluşabilir .
Kötü Bakım Şartları
Kanatlı hayvanlar özellikle ilk yumurtadan çıktıkları andan 30 günlük yaşa gelene kadar kümes ısı şartlarından çok etkilenirler . Aşırı sıcak , aşırı soğuk , suya ulaşamayıp susuz kalma durumları aynı şekilde yemliklere uzak kalıp aç kalma durumlarında genç hayvanlarda hızlı gelişen bir halsizlik durumu oluşur . Bu halsizlikten kaynaklı hayvanlar dengesiz yürürler ve hatta ayakta durucak takate bile sahip olamayanlar oturup kalırlar .
Şiddetli Açlık
Ortamda yeterli yem olmaması durumlarında hayvanlar gelişim geriliği yaşarlar. Giderek vücutlarındaki enerji depolarını kullanırlar ve onunda tükenmeye başladığı durumlarda kas tonusunu kaybeder ayakta duramayacak hale gelirler .
HoroZ ayakta dizinde sert siskinlik var tedavi yöntemleri varmi