Tavuklarda Yürüme Problemleri Nedenleri?

Bu yazımızda kanatlılarda yürüme bozuklukları ve toplallık yaratan etmenleri başlıklarla ele alacağız.
Kötü Bakım Şartları
Kanatlı hayvanlar özellikle ilk yumurtadan çıktıkları andan 30 günlük yaşa gelene kadar kümes ısı şartlarından çok etkilenirler . Aşırı sıcak , aşırı soğuk , suya ulaşamayıp susuz kalma durumları aynı şekilde yemliklere uzak kalıp aç kalma durumlarında genç hayvanlarda hızlı gelişen bir halsizlik durumu oluşur . Bu halsizlikten kaynaklı hayvanlar dengesiz yürürler ve hatta ayakta durucak takate bile sahip olamayanlar oturup kalırlar.
Şiddetli Açlık
Ortamda yeterli yem olmaması durumlarında hayvanlar gelişim geriliği yaşarlar. Giderek vücutlarındaki enerji depolarını kullanırlar ve onunda tükenmeye başladığı durumlarda kas tonusunu kaybeder ayakta duramayacak hale gelirler.
Avian Ensefalomiyelitis
Enteroviridae ailesinden sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır . Genellikle civcivlerde sorun yaratır . Civcivler titreme krizleri yaşarlar , ayakta durma güçlüğü çekerler.
Kıvrık Parmak Felci
Ribovlavin vitamini eksikliği sonucu hayvanların parmaklarında kıvrılmalar meydana gelir.
Mycoplasma Sinovia ( Sinovitis )
Eklemlere yerleşen etken , ayak ve dizlerde şişlik yapar. Şişlik oluşan hayvanlar toplallık yaşarlar ve rahat yürüyemezler . Bir kere bulaşan hayvanlardan uzaklaştırılması mümkün değildir.
New Castle Hastalığı
New castle hastalığı sindirim solunum etkilerinin yanısıra sinir sistemi felçleride yaratır . Bacaklar ve boyun etkilenir . Hayvanlar yürüme güçlüğü çekerler.
Tibial Dyscondroplasia
Fusarium roseum toxini ve mantar toksinleri sonucu oluşur . Hayvanda sodyum ve potasyum eksikliği ve dengesizliği yaratır . Reovirus ve diğer immun baskılayıcı hastalıklar da bu durumu oluşturabilmektedir . Tavukların uzun kemiklerinde büyüme plaklarında kıkırdak gelişimini bozarlar ve hayvanlar yürüme sorunları yaşar .
Uzun Kemik Burkulma Sorunu
Hızlı büyüyen etçi ırkların bir sorunudur . Kemikler uzmayın dengeli yapamaz ve bir yöne doğru burkulma yaşarlar.
Viral Artritis
Reoviruslar tarafından oluşur . Ayakları kasan ve geren kaslarda , tendolarda şişme ve sarı kırmızı sıvı salınına neden olur . Hayvanlar yürümekte zorlanır.
Şiş Ayak Sendromu
Stafylococus aureus tarafından oluşturulur . Hayvanların ayak tabanında irinli bir şişme vardır . Ayaklardaki yarık ve çatlaklardan bakteri girmesi yüzünden oluşur.
Osteomiyelitis
Bacak ve kanat eklemlerinin büyüme plaklarında kıkırdak disklerin E.coli ve Stafilococ etkenlerinden enfekte olması sonucu oluşur.
Rickets Hastalığı
Vitamin D ve fosfor eksikliği sonucu , kemiklerde kolay kırılma, topallık , Kemik gaga ve tırnaklar yumuşak olur . Kemiklerin zayıflığı yüzünde yürüme zorluğu vardır.
İyonofor Zehirlenmesi
Monensin , narasin ,salinomycin iyonofor maddeleri ile zehirlenme sonucu . Kuşlarda çökme ve hareketsizlik yaratır . Hayvanlar göğüsleri üzerine yatarlar.
Botulism Zehirlenmesi
Clostridium botulinum toksini sonucu ön bacaklarda ve sonrasında kanatlarda , boyunda felçler meydana gelir . Hayvan haliyle yürüyemez.
Kontakt Dermatiti ( Altlık yanığı )
Kötü durumdaki ve ıstlak altlıklauzun süreli temas sonucuda hayvanların ayak tabanlarında amonyak yanması oluşur . Ülserler ve erezyonlar oluşabilir.
Yorum Yap