Kümes Ziyaretleri ve Aşırı Sıcaklara Karşı Alınan Önemler

YAKLAŞAN AŞIRI SICAKLAR, KÜMES ZİYARETLERİ VE KÜMESLER ARASI HAYVAN TRANSFERLERİNDE DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

Kümeslerimizde özellikle yaz aylarında bazı kanatlı ırklarında sıcak stresine bağlı olarak ölümler ve genellikle yumurta veriminde düşüşler yaşanmaktadır. Kanatlılarda ter bezleri olmadığından, Bu sebeple sıcak havalarda kanatlarını yana açarak veya ağızlarını açarak vücut ısılarını düşürmeye çalışmaktasırlar. Özellikle uzun tüylü ırklar, ağır ırklar ve aşırı yağlı kanatlılar yüksek sıcaklıktan daha çok etkilenmektedirler. Sıcaklarla birlikte enfeksiyon hastalıklar da artış göstermektedir. Sıcak hava virüs ve bakterilerin gelişmesi için ideal ortamlar sağlamaktadır. O yüzden ısı, nem, dezenfeksiyon, kümes ziyaretleri, kümesler arası hayvan transferleri sürecinde ekstra dikkat göstermemiz gereken durumlardır haline gelmektedir.

Bu konularda kümeslerinizde sıkıntı yaşamamamız için:
* Kanatlılarımız için Sıcak hava streslerinde özellikle C vitamini çok iyi gelmektedir. O yüzden belirli aralıklarla sularına C vitamini takviyesi vermek bu stresten hayvanlarımızı koruyacaktır.
* Sıcak havalarda su tüketimi kanatlılarda 2 kata yakın artış göstermektedir. Suluk veya su sistemlerimizi gözden geçirmek olası susuzluk sıkıntılarını engelleyecektir.
* Otomotik Nipel Suluk ve benzeri sulama sistemi kullanılan kümeslerde özellikle depo ve borularda su ısınacağından suyun belirli aralıklarda tahliye edilerek değiştirilmesi önerilmektedir.
* Kümes dışında bulunan Su depolarının ve boruların dışına yalıtım yapılması ısınmayı önlemektedir.
* Özeliklle aşırı sıcaklarda su depolarının içine buz kalıpları atılabilir.
* Yem sindirimi sırasında vücut ısısı birkaç derece arttığı için çok sıcak saatlerde kanatlılarımızın yemlikleri önlerinden alarak zarar görmemeleri adına kısmı önlem almış olacaksınız.
* Bu süreçteki yemleme kaybını önlemek adına kümeslerinizde ışık sisteminiz var ise gece serin saatlerde yemleme yapabilirsiniz.
* Kanatlılarımızın Sulukları içerisinde ilaç veriyor isek dozajlara çok dikkat etmeliyiz. Sıcak havalarda verdiğimiz antibiyotikler de vücut ısısını artırabilir.
* Aşırı sıcaktan kaynaklı kanatlılarımız su tüketiminin fazla olduğunu düşünerek dozajlamaya dikkat etmeliyiz.
* Aşırı Sıcakla birlikte kanatlılarımızda aşırı soluma ve dışkı ile aşırı su kaybı yaşayacaklardır bu nedenle mineral kaybı yaşanacağı için mineral takviyesini kesinlikle unutmamalıyız.
* Özellikle Kapalı alanlı kümeslerde havalandırmaya çok dikkat etmeliyiz.
* Aşırı Sıcaklarda çok hızlı üreyen virüs ve bakteriler için kümeslerimizi düzenli olarak dezenfekte yapmalıyız. Bunun için ULV sisleme makineleri kullanım için idealdir.
* Kümeslerimizde Kullanacağımız dezenfektanları seçerken tek ürün kullanmak virüslerin belli bir süre sonra kullandığımız dezenfektana direnç geliştirmesine ve zamanla dezenfektanın yeterli çalışmasını engelleyecektir. Bu yüzden belirli aralıklarla dezenfektanımızı değiştirmemiz daha faydalı olacaktır. Kullanılacak bölge, alan ve
türe göre farklı dezenfekteler kullanılmalıdır.
* Kümes girişlerine ziyaretçiler için kesinlikle dezenfekte tekneleri koymalıyız. Ziyaretçileri dezenfekte etmeden kümese kesinlikle girmemelidirler.
* Bilinmelidir ki virüs ve bakteriler sadece hasta hayvanlar ile değil, havadan ve ziyaretçilerin kıyafetleri, ayakkabısı üzerinden de kolaylıkla kümesimize bulaşabilir.
* Kümeslerimize kesinlikle gelecek olan ziyaretçilere yönelik kullan at önlükler, çizmeler, galoşlar kullanarak ziyaretçi kabul etmeliyiz.
* Çünkü başka kümeslerden gelenler mutlaka üzerinde bakteri veya virüs taşırlar. Emeklerimizi, paramızı ve hepsinden daha önemlisi hayvanlarımızın taşıdığı canlar saygı ve özen göstermemiz gereken önemli
konulardır. Bu imkanları olmayanların kümes ziyaretlerinde civcivhanelere ve kümeslere girmemek dostlarımızı zor durumda bırakmamak için isabetli olacaktır.

UNUTMAYALIM Kİ KAYBOLAN CANIN DA ZAMANIN DA TELAFİSİ KESİNLİKLE YOKTUR…

* Özellikle Kümesler arası Kanatli transferinde kanatli nakil ekipmanları dezenfekteye ve havalandırmaya dikkat etmelisiniz.
* Kümesimize yeni gelen kanatlıları mutlaka belirli bir süre farklı bir yerde karantinada beklettikten sonra kümeslerimize dâhil etmeliyiz.
* Kümesimize yeni getirilen Kanatlıların sağlıklı görünmesine kesinlikle aldanmayınız. Kümeslerdeki oturmuş bakterilere karşı kümesin hayvanları bağışıklık
gösterirler. O yüzden kümese yeni gelen hayvanlar kümesimizdeki bakterilere karşı dayanıksızlardır, kümesimizdeki hayvanlar da yeni gelen üzerindeki bakterilere
karşı dayanıklı olmayacağından hem kümesimizdeki hayvanlar hemde yeni gelen hayvanlar riske girecektir. Bu yüzden mutlaka bir karantina alanımız ve karantina uygulamaz olmalıdır.

Karantina uygulamaları; kümes değişim stresi, fungal, bakteriyel, viral ve paraziter olmak üzere 5 farklı konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

1. Paraziter müdahale, iç ve dış parazit için uygun ürünlerle yapılmalıdır. İç parazit uygulamasından sonra bağırsak kanaması riski için K vitamini desteğini
unutmamalı. K vitamini stresi, C vitamini sıcak stresini aldığı için ilk gün K ve C vitamini ile stresi alınıp ikinci gün parazit uygulamasına geçmek;
sonrasında tekrar K vitamini uygulamak uygun olacaktır.
2. Fungal müdahale, kursak ve bağırsak mantarlarına karşı yapılmalıdır. Bunun için uygun ürünlerle yapılmalıdır
3. Bakteriyel müdahale, solunum ve bağırsak sistemi bakterilerine karşı önlem dozunda uygun ilaçlar kullanarak yapılmalıdır. Sonrasında bağırsaklardaki faydalı
bakterileri de yok ettiğimiz için probiyotik ve multivitaminlerle sistemi desteklemeliyiz.
4. Viral müdahale aşılar ile yapılmalıdır. Aşı öncesi ve sonrasında multivitamin kullanmak vücudu destekleyerek hayvana destek olacaktır.
5. Tüm bu uygulamalar sonrasında uygun vitamin, mineral, probiyotik, sindirim sistemi ve bağışıklık destekleyiciler ile bağırsak florası, immun sistem, sindirim
ve solunum sistemini en üst seviyeye taşıyıp karantinayı bitirmeliyiz.

    Yorumlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir